Lightspray Visual (Fényszóró Visual)Umetnika madžarskega kolektiva Lightspray Visual (Fényszóró Visual) že več kot 15 let ustvarjata dela z analogno svetlobo. Pri ustvarjalnem delu uporabljata stare grafoskope z močnimi žarnicami ter z njimi projicirata barvne podobe na stavbne površine in spomenike. Slikam vdahneta življenje s pomočjo posebnih naprav, ki sta jih ustvarila sama in jih je mogoče namestiti na grafoskop ter pri tem doseči učinek, ki spominja na kinetične skulpture velikih dimenzij. Tako ne nastane zanimiva le projekcija, ampak zanimiv element instalacije postane tudi sam projektor.

Pri njunih delih lahko zaznamo izrazite vplive iz sodobne ulične umetnosti, steampunka in znanstvene fantastike, pri čemer je njuna največja prednost ravno zmožnost vključevanja poljubnega subjekta glede na lokacijo in tematiko festivalov. Trenutno se posvečata različnim projektom: z video projekcijami bogatita pročelja stavb (s tehniko t. i. video mappinga), združujeta svetlobo več projektorjev in tako ustvarjata analogne učinke, z najnovejšimi dosežki pa ustvarjata tudi hibridne analogno-digitalne svetlobne predstave, ki potekajo sinhrono z glasbeno podlago.

V zadnjih letih sta se s svojimi ustvarjalnimi deli predstavila na številnih festivalih, kot so Nobel Week Lights na Švedskem, Prisma na Portugalskem, Essen Light Fest v Nemčiji in dubrovniški Lumiart.


Projekt je sofinanciran s strani javnega zavoda GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture

Vse pravice pridržane © BridA